Funkční poruchy trávení
Trávicí soustava člověka je orgánová soustava, která zajišťuje příjem potravy, její mechanické a chemické zpracování, vstřebání živin, vyloučení nestrávených a nestravitelných zbytků. Cílem je získání živin z potravy, tedy trávení. Doprovází jej také dočasná zánětlivá reakce a může způsobit i alergické potíže.
U člověka je trávicí soustava dlouhá téměř 8 metrů a ve svém průběhu se člení, kroutí a různě rozšiřuje. Probíhá od ústního až k řitnímu otvoru a je tvořena dvěma typy orgánů. Zatímco orgány trávicí trubice tvoří především dostatečně velkou plochu k trávení a vstřebávání živin, druhý typ orgánů, žlázy (např. játra, slinivka břišní), vylučují enzymy a jiné látky sloužící k trávení.
Poruchy trávení:
1) Zácpa je označení nejen pro poruchu zažívání, která se projevuje obtížným a málo častým vylučování stolice Výsledkem je nafouklé a bolestivé břicho velmi sporadické a bolestivé vyprazdňování stolice, která je zpravidla příliš tuhá. Zácpa ve svých důsledcích může zhoršit stav hemeroidů a dalších chorob.
Příčinou zácpy může být jen citlivá reakce organismu na změnu prostředí (psychické faktory, např. na začátku dovolené), důsledek nějakého onemocnění či defektu (vznik překážky ve střevech), špatné stravy (nedostatek tekutin a vlákniny), nedostatek pohybu, případně osobní disposice postiženého. Dopad dlouhodobější zácpy na organismus je velmi neblahý a je nanejvýš vhodné ji léčit. K akutnímu potlačení zácpy se používají tzv. projímadla, o jejich použití je ovšem nutné se poradit s lékařem nebo lékárníkem. Opakem zácpy je průjem (diarea, diarrhoea).
2)Vředová choroba žaludku a dvanáctníku je onemocnění, jehož typickým projevem je vředový defekt žaludku, duodena nebo konečné části jícnu, kde se produkuje nebo protéká kyselina chlorovodíková, kyselina solná a pepsin. Vřed je reakcí na působení kyselé žaludeční šťávy, která natráví nejdříve sliznici, ale postupně i stěnu.
· jedná se o psychosomatické onemocnění, které je dosti časté (2-4% populace)
· postihuje 4x častěji muže než ženy a je patrný i rozdíl geograficky
· převážně sezónní výskyt na jaře a na podzim
Příčiny: Mezi zevní faktory patří: složení potravy, nepravidelnost stravy, škodlivé návyky (káva, kouření, alkohol) a mezi ty vnitřní patří: genetické faktory, stres, zvýšená agresivita trávicí šťávy a snížená rezistence žaludeční sliznice proti žaludeční šťávě
3) Podrážděný tračník je označením pro funkční poruchu tlustého střeva, zejména k popisu vleklých obtíží s vyprazdňováním, trávením a bolestmi v břiše.
Podkladem dráždivého tračníku je sklon střeva k přehnané reakci na nejrůznější podněty.
Zdroje:
Zácpa [online]. 29.01.2017 [cit. 2017-01-22]. Dostupné z: http://www.wikiskripta.eu/index.php/Zácpa
Trávicí soustava [online]. 29.01.2017 [cit. 2017-01-29]. Dostupné z: http://www.wikiskripta.eu/index.php/Trávic%C3%AD_soustava
DYLEVSKÝ, Ivan. Základy funkční anatomie člověka. V Praze: České vysoké učení technické, 2013. ISBN 978-80-01-05249-5