Gastrointestinální trakt je orgánovou soustavou, která má pro lidský organismus, stejně jako každá jiná, obrovský význam a je pro něj jednoznačně nezbytná. Pomocí této soustavy dochází k příjmu a zpracování potravy, která je zdrojem energie pro další chemické reakce (např. svalová kontrakce) a poskytuje materiál pro stavbu nových tkání a náhradu tkání poškozených. Potrava je přijímána v podobě, ve které nemůže být většinou organismus využitelná, jelikož nemůže být transportována přes stěny buněk. Gastrointestinální trakt má tedy za úkol potravu mechanicky rozmělnit a chemicky rozštěpit na molekuly schopné průchodu membránami buněk a v neposlední řadě také zbavit potravu antigenní povahy.
Součástí gastrointestinálního traktu jsou následující orgány: dutina ústní (zuby, jazyk, slinné žlázy), trávicí trubice (hltan, jícen, žaludek, tenké střevo, tlusté střevo), žlázy trávicí soustavy (pankreas a játra), rektum a řitní otvor.
Funkce jednotlivých částí trávicí soustavy je velmi vysoce specifická, nicméně se ve velkém množství případů setkáváme s patologií a s potížemi spojenými právě s poruchami této soustavy. Uvedeme některé z nich.
1) Podrážděný žlučník
Nepříjemnou komplikací, jejíž přítomnost si často ani neuvědomujeme, ačkoliv má na organismus nevlídný vliv.
příznaky: nadýmání, škytání, říhání, plynatost, pocit plnosti, nepříjemné pocity v pravém podžebří - bolest může vystřelovat do zad nebo až k pravé lopatce, bolest břicha, průjem, pocit na zvracení, schvácenost, horečka
příčiny: obezita, vysoký cholesterol, stres, nervozita a agresivita
: dále také pozření následujících potravin/ nápojů: alkohol, dráždivá a pálivá jídla, tučná a smažená jídla, uzeniny, káva, kakao
2) Žlučníkový záchvat, kolika
Záchvat začíná náhlými bolestmi nadbřišku, které vystřelují do zad pod pravou lopatku. Během žlučníkového záchvatu je žluč vydávena z duodena do úst. Koliku kromě nevolnosti obvykle provází zvracení, při němž nejprve vychází jídlo, poté hlen a žluč, někdy mohou být přítomny i malé žlučové kameny.
3) Gastritida
neboli zánět žaludku, může mít dvě formy - akutní a chronickou.
Akutní gastritida, zánět přechodného charakteru, se projevuje různými formami postižení žaludeční sliznice až po eroze a vředy. Tyto jevy mohou být příčinou akutního gastrointestinálního krvácení. Pokud pomine příčina, akutní gastritida se zhojí během několika dní s kompletní obnovou žaludečního epitelu.
příčiny: nadměrná konzumace alkoholu, kouření, cytostatika, velké dávky nesteroidních protizánětlivých léků, ionizační záření, mechanické trauma, závadné jídlo, nevhodná strava, těžké stresové stavy
Chronická gastritida
Přítomnost chronických zánětlivých změn sliznice, které mohou vyústit v slizniční atrofii, jež může být příčinou vzniku intestinální metaplázie - prekurzorem adenokarcinomu žaludku.
Velmi častá je zde asociace s bakterií Helicobacter pylori, který je podle WHO klasifikován jako kancerogen 1. třídy.
Chronická gastritida je rozdělována na několik druhů - povrchová, či hloubková; atrofická gastritida se ztrátou žaludečních žlázek; atrofická gastritida s intestinální metaplázií; autoimunní gastritida - typ A; bakteriální gastritida - typ B.
4) Průjmová onemocnění
Velice častým problémem, globálně se vyskytujícím. Příčin je několik, uvedu nejmarkantnější a nejčastější z nich.
a) infekční záněty střev - otrava toxinem bakterie stafylokoka, jež je velmi odolný vůči vysokým teplotám, dále bakterie salmonela a campylobacter. Také sem patří přítomnost parazitů v trávicím traktu, například tasemnice.
b) autoimunní onemocnění střeva - především Crohnova choroba a ulcerózní kolitida. U tohoto typu onemocnění je stěna střeva napadena naším imunitním systémem. Nemoci mají chronický průběh - období relativního klidu jsou střídána obdobími zhoršování. Přítomnost bolesti a křečí břicha, průjmů s hlenem a krví.
c) rakovina tlustého střeva
d) celiakie - imunitní reakce na lepek, obsažený v obilovinách a dalších potravinách. Protilátky proti lepku napadají stěnu střev a tak dochází k jejímu podráždění. Toto onemocnění je velmi četné (1/100) a postižený musí držet přísnou bezlepkovou dietu.
Dále mezi příčiny průjmů patří také hyperfunkce štítné žlázy, porucha odtoku žluči do střeva, chronický zánět pankreasu, alergická reakce na potraviny, funkční poruchy trávicího traktu (viz výše) apod.
ZDROJE
Zácpa [online]. 27.12.2016 [cit. 2016-12-27]. Dostupné z: http://www.wikiskripta.eu/index.php/Zácpa
Helicobacter pylori [online]. 27.12.2016 [cit. 2016-12-27]. Dostupné z: http://www.wikiskripta.eu/index.php/Helicobacter_pylori
Trávicí soustava [online]. 27.12.2016 [cit. 2016-12-27]. Dostupné z: http://www.wikiskripta.eu/index.php/Trávic%C3%AD_soustava |